de theorie

De grafiek is gemaakt voor centraal Nederland en verschilt per jaar. Voor andere delen van Nederland scheelt het een paar minuten. Andere jaren hebben een andere overgang van zomer en wintertijd en soms een schrikkeldag. Voor de generieke conclusie maakt dat allemaal niet zo veel uit.

De percentages "daglicht in actieve periode" en "daglicht tijdens slaap" zijn gebaseerd op de totale hoeveelheid beschikbaar daglicht per jaar en moeten samen op 100% uitkomen. Het percentage "donkere periode na opstaan" heb ik ook uitgerekend m.b.v. de totale hoeveelheid beschikbaar daglicht per jaar. Het is een beetje raar om "duisternis" in een percentage "daglicht" uit te drukken, maar ik heb dat gedaan om het vergelijkbaar te maken met "daglicht tijdens slaap" en toch nog begrijpelijke getallen te kunnen tonen. Voor de liefhebbers heb ik de berekende uren/jaar via de tooltips beschikbaar gemaakt.

De astronomische tijd heeft geen vaste "offset", maar varieert tussen de seizoenen vanwege de stand van de aarde t.o.v. de zon. In de praktijk lijkt het me niet prettig als je elke dag de klok een paar minuten later of eerder moet zetten. Maar voor een computer is dat geen probleem, dus ik heb voor elke dag uitgerekend met welke offset de zon om 12:00 uur op het hoogste punt staat. Maar ook als ik het jaargemiddelde gebruik, wat natuurlijk voor de mens een stuk praktischer is, komt er een vergelijkbaar resultaat uit.


© 2018 Rob Luiken - Pleione Software